ELIKAGAIEN XAHUKETA ZERO

Ubicados en la Reserva de la Biosfera de Urdaibai en la comarca vizcaína de Busturialdea, en el País Vasco, contamos con un equipo de profesionales y unas instalaciones de primer nivel.

Elikagaien xahuketa Zero:

Etorkizun Iraunkorrarekiko

Konpromisoa

Ingurumen kontzientzia eta jasangarritasuna inoiz baino garrantzitsuagoak  diren garai batean bizi gara. Mugimendu horren funtsezko alderdietako bat elikagaien hondamena lantzea da. Artikulu honetan, zero hondakinek elikaduran duten garrantzia aztertuko dugu, ingurumenean duten eragina eta gutako bakoitzak ahalegin global horretan nola lagun dezakeen.

Elikagai-hondakinen erronkak

Elikagai-katearen etapa guztiei eragiten dien arazo orokorra da elikagai-hondarrak. Ekoizpenetik kontsumora arte, elikagai-onak zabortegietan amaitzen dira, eta horrek ingurumena kutsatzen eta baliabide baliotsuak galtzen laguntzen du. Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Erakundearen (FAO) arabera, munduan ekoizten diren elikagaien herena urtero galtzen da alferrik.

Elikagai-hondakinen ingurumen-inpaktuak

ingurumenaren degradazioa eta klima-aldaketa  Zero Hondakinek eragin nabarmena dute elikaduran. Elikagaiak ekoizteko, ura, lurra eta energia behar dira. Elikagai horiek alferrik galtzen direnean, baliabide horiek alferrik galtzen dira, eta horrek ingurumenaren degradazioa eta klima-aldaketa eragiten ditu. Gainera, zabortegietan deskonposatzen ari diren elikagaiek berotegi-efektuko gasak sortzen dituzte, hala nola metanoa.

xahuketa 0

Xahuketa zero Praktikan

 Elikaduran zero hondakinaren ikuspegia hartzeak elikatze-prozesuaren etapa guztietan pentsatzeko eta jarduteko modua aldatzea dakar. Hona hemen hondakinak murrizten lagun diezaguketen funtsezko estrategia batzuk:

  1. Otorduen plangintza: Janariak aldez aurretik planifikatzeak lagundu dezake behar dena bakarrik erosten eta osagaiak erabiltzen, hondatu aurretik.
  2. Erosketa kontzientea: Modu kontzientean erosteak, iraungitze-datei arreta jarriz eta ontzi gutxiagoko produktuak aukeratuz, hondakin gutxiago sor dezake.
  3. Behar bezala biltegiratzea: elikagaiak behar bezala biltegiratuta, bizitza erabilgarria luzatu egin daiteke. Biltegiratze-praktika onenak ezagutzeak aldea eragin dezake.
  4. Soberakinak berrerabiltzea: Soberakinak baztertu beharrean, beste janari batzuetan berrerabiltzekomodu sortzaileak aurkitzea estrategia eraginkorra izan daiteke.
  5. Konposta egitea: hondakin saihestezinentzat, konposta egitea zabortegietan amaitzen diren hondakinen kopurua murrizteko modu bikaina da.
  6. Hezkuntza eta kontzientizazioa: Elikagaiak alferrik galtzearen arazoaz informatzea eta beste batzuk hura murriztearen garrantziaz heztea funtsezko urratsak dira aldaketa jasangarria sortzeko.

Adoptatzearen onurak

Elikagai- hondarrak murrizteak, ingurumenari mesede egiteaz gain, abantaila ekonomiko eta sozialak ere baditu. Eskura ditugun baliabideak ahalik eta gehien aprobetxatuz, dirua aurreztu, tokian tokiko nekazari eta ekoizleei lagundu eta munduko elikagaien segurtasunari lagundu diezaiokegu.

Utzazu iruzkin bat

Zure e-posta helbidea ez da argitaratuko. Beharrezko eremuak * markatuta daude